Do 30 stycznia można składać wnioski na dofinansowanie projektów z Funduszu Promocji Produktu Regionalnego/Tradycyjnego/Ekologicznego. Nawet 40 tys. złotych mogą otrzymać przedsiębiorcy oraz osoby fizyczne, które założyły lub prowadzą działalność przez co najmniej pół roku.
W ramach naboru mikro, mali i sredni przedsiębiorcy będą mogli uzyskać do 60% wartości projektu. Minimalna kwota dofinansowania wynosi 10 tys. złotych, a maksymalna 40 tys. zł Celem Funduszu Promocji Produktu Regionalnego/Tradycyjnego/Ekologicznego – Przedsiębiorcy jest wsparcie przedsiębiorców – producentów i wytwórców produktów tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz zbieraczy leśnych z uwagi na stosunkowo niski stopień wykorzystania potencjału dziedzictwa kulturowego i kulinarnego regionu, mimo faktu, iż wyróżnia się on pod względem liczby zarejestrowanych produktów tradycyjnych.
Jak czytamy na stronie Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia", które jest operatorem dotacji - wśród projektów, które mogą zostać dofinansowane są:
- zakup nowego i unowocześnienie dotychczas posiadanego sprzętu i wyposażenia niezbędnego do prowadzenia działalności w szczególności przygotowującego do certyfikacji tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych,
- zakup pozostałych środków trwałych niezbędnych do prowadzenia działalności w szczególności przygotowującego do certyfikacji tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych,
- inwestycje z zakresu zmian w procesie produkcyjnym lub sposobie świadczenia usług oraz związanych z dywersyfikacją produkcji poprzez wprowadzenie nowych/ulepszenie istniejących produktów lub usług w szczególności przygotowujące do certyfikacji tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych,
- inwestycje z zakresu informatyzacji, a także zastosowania i wykorzystania technologii gospodarki elektronicznej oraz technologii informatycznych i komunikacyjnych (ICT) w szczególności przygotowujące do certyfikacji tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych,
- wdrażanie i stosowanie technologii zapobiegania zanieczyszczaniu środowiska (z wyłączeniem Przedsiębiorstw, dla których minęły okresy dostosowawcze w zakresie wdrożenia i zgodności z unijnymi dyrektywami) w szczególności przygotowujące do certyfikacji tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych.
Szczegółowe informacje dotyczące naboru oraz dokumenty znajdują się na stronie: procarpathia.pl